Simen Langseth

Hjem

Inbound Marketing

Inbound marketing – Bruk riktig markedsføring til riktig sted i kjøpsprosessen

Inbound marketing er definert som «en effektiv og utprøvd digital markedsføringsstrategi som hjelper deg å skape mer trafikk til bedriftens nettsteder og deretter konvertere besøkende til leads, leads til kunder og kunder til entusiastiske ambassadører». En  felles betegnelse av å skaffe trafikk til å skape ambassadører for bedriften din kalles for kundereisen.

Markedsfør etter riktig steg – Tiltrekke, leads, kunder, ambasadører

Første fase er å tiltrekke. Hovedmålet i denne fasen er å tiltrekke seg oppmerksomhet og at forbrukeren får kjennskap til bedriften. Når en ønsker å tiltrekkeseg besøkene til bedriften sin kan det gjøres for eksempel via Facebook ads, Google ads og Søkemotoroptimalisering(SEO).

Det at nettsiden er god på SEO er svært viktig og en kan spare masse penger ved at det kun trengs organiske søk for at målgruppen finner deg, men hva med den delen av målgruppen som har funnet en konkurrent dem er fornøyd med og søker direkte opp på nettsiden. Dem vil det være vanskelig å få kontakt med vis en kun finnes ved organiske søk. Da er det mulig å annonsere på for eksempel Facebook(branding).

Den andre fasen er å konverter leads. En lead er en person som muligens kan bli en kunde. Hovedpoeng i denne fasen er å få individene som er interessert i det du driver med og legge ifra seg informasjon. En måte å få individet til å legge fra seg informasjon er via en landingsside hvor en tilbyr innhold i form av e-bøker, webinarer eller gratis konsultasjon. For å forsikre som om at den besøkende utfører en av handlingene er det vanlig med en call to action(CTA) som påvirker individet.

Den tredje fasen er å konvertere leads til kunder. Hovedpoenget i denne fasen er å få dem som er interesserte og som har lagt ifra seg informasjon til å bli kunder. Ulike måter å få dette til å skje kan være ved e-post markedsføring hvor du varmer opp leaden din med ulik informasjon og eventuelle tilbud. Målet med dette er å skape trygghet hos leaden. En annen måte dette kan gjøre på er via for eksempel Facebook ads(Preformance), da vil det komme målrettet annonser med CTA som kan føre til en konvertering til kunde.

Den fjerde fasen er å skaffe ambassadører. Hovedmålet i denne fasen er å holde på kundene, det er viktig å ikke tenke at nå har du fått den kunden og nå kan du la den være. Grunnen til at du vil bruke ressurser på en som allerede har handlet er for å skape et godt kundeforhold som igjen mest antagelig vil føre til en ny handel. Det er også stort fokus på word of mouth(WOM), hvor kunden da kan gi god omtale og anbefalinger videre dersom bedriften har oppfylt kunden sine forventninger. Måter å opprettholde kontakten med kunder er hovedsakelig e-post men dersom det er en stor bedriftskunde kan det strekke seg til lunsjer.

Ikke tving frem en salgsprosess og la heller en kjøpsprosess skje

Det er mange selger i dag som tar initiativ til å starte kjøpsprosessen til en «fremmed» men som ikke lykkes, dette kan være fordi kunden ikke var klar. Det kan også være at selgeren utførte en cold call og dermed ikke hadde riktig informasjon som en kan få digitalt.  Ved å bruke Inbound marketing lar en heller kunden starte kjøpsprosessen når den er klar og vil dermed være mer sannsynlig å ende opp som kunde eller ambassadør. 

Dersom du ser viktigheten av Inbound marketing er det viktig at du tar for deg noen punkter før du begynner.

  • Du må analysere målgruppen din (hvor er dem, hvem er dem og hva interesser dem)
  • Du må analysere kjøpsprosessen(Selv om kjøpsprosessen hovedsakelig består av 4 faser må en se hvordan deres kunder utfører kjøp og hvordan dem kan nå dem)
  • Sette klare og tydelige mål for kvartalene,  Anbefaler å bruke OKR(Objectiv Key results, les mer her)
  • Ha det tekniske klart (e-post markedsføring, nettside, blogg og sosiale medier)