Simen Langseth

Hjem

Søkemotoroptimalisering - 4 enkle men lett glemte tips

Søkemotoroptimalisering eller SEO er prosessen som omhandler alt av tiltak for å øke trafikk, salg og synlighet gjennom organiske søkeresultater på søkemotorer som for eksempel Google.

 

Søkemotoroptimalisering kan deles inn i «On page» og «Off page». 

On page er overordnet forklart innhold, arkitektur og html. Alt innhold på nettsiden. 

Off page handler mer om tillit, rykte, lenker og lokasjon. 

 

Det er godt over 200 punkter som påvirker SEO og flere av disse punktene er hemmelige og utviste. Jeg skal derimot ta dere igjennom noen punkter som er bevist i å ha en rolle i forbedring av SEO og som ikke innebærer de typiske tipsene som å ha «gode innlegg».

Tips nummer 1 - Forbedre tittelen og beskrivelsne av nettsiden.

Dette er et viktig punkt for øke click to rate(CTR) og gir en god mulighet for å legge inn nøkkelord. Det å velge riktig nøkkelord handler om at nøkkelordet skal være i samsvar med merkevaren, dersom du er en mindre aktør kan det også være lurt og se på konkurransen på nøkkelordet og velge strategisk ut ifra dette. 

Et eksempel er olje til mat, på søkeordet «Matolje» er det ingen betalte annonser og mye informasjon men ingen spesifikt prøver å selge noe. Derimot med søkeordet «Olivenolje» er det mange betalte annonser og aktører som prøver å selge. Det er heller ikke veldig stor forskjell på antall søk på disse søkeordene, i hvert fall ikke ut ifra konkurranseforskjellen.

 

Måten du kan legge inn nøkkelord er via Meta beskrivelsen og tittel taggen. Titteltaggen er det forbrukeren ser først og det er derfor viktig å skape et godt første inntrykk og dersom du har en sterk merkevare er det lurt å fokusere på denne fordi dette er noe forbrukeren er kjent med og mest antagelig trygg på. Det er derimot viktig å huske at du ikke må gå over 50-60 tegn fordi da vil tittel taggen bli kuttet og det vil se dårlig ut.(husk også å sjekke hvordan det ser ut på mobil)

 

 

 

 

I Meta beskrivelsen er det viktig med mer enn bare nøkkelordet, her er det også viktig å vise de fordeler forbrukeren får ved å handle hos nøyaktig deg. 

Eksempel på det kan være åpningstider, gratis frakt og retur vilkår. Denne delen kan være rundt 50-160 tegn så her er det bare å være kreativ. 

Jeg vil legge noen nøkkelord-verktøy som kan være til hjelp nederst i innlegget.

Tips nummer 2 - Nettsidens hastighet

Google sine algoritmer «straffer» trege nettsider når det gjelder søkemotoroptimalisering. Tall viser at nettsider som er bruker 3 sekunder eller mer mister 7% av potensielt salg og økende ettersom hvor mye tregere nettsiden er. Dersom nettsiden scorer dårlig vil det komme opp forslag på hvordan å endre dette, som illustrert på bilde under kan dere se at Høyskolen Kristiania sin nettside gjør det dårlig på en speed test og hvilken punkter det er dårlig på. Du kan teste ut siden din HER fra google sine egen speed test. 

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

https://gtmetrix.com/ 

Tips nummer 3 - Crawl og Index

Når vi søker på en søkemotor som Google så er det som heter en Spider(Crawl) som søker opp indexen på internettet. En Spider(Crawl)  jobber konstant for å finne relevante sider og sjekker om disse sidene har endret seg. Når en søker opp et ord eller tema så starter spideren på noen få sider og følger lenker til de mer eller mindre har funnet alt som er på nettet. Ut ifra denne dataen så prioriteres det informasjon som titler, meta- info, spam-rating, nøkkelord og blant annet lenker. Google teller lenker som lenker tilbake til nettsiden din og ser på om nettsidene/personen som lenker deg har en form for autoritet med tanke på høy grad av SEO eller mange relevante lenker til sin egen nettsiden. Desto høyere rangert deres nettside er jo mer er lenken til din nettside verdt. Dersom dette var litt uklart kan du se en video om søk fungere nederst.

Tips nummer 4 - Uniform resource locator(URL)

Dette punktet sier kanskje seg selv men det er mange som har en «feil» URL selv om. En nettside blir favorisert av Google dersom den bruker Https:/ fordi dette er en tryggere form av URL som også tar vare på personvern. 

Tre felt https forsvarer brukeren på er ved kryptering, data integritet og autentisering. 

Kryptering
krypterer utvekslede data for å holde den sikker fra uvedkommende. Det betyr at mens brukeren surfer på et nettsted, kan ingen «lytte» til samtalene, spore aktivitetene, eller stjele informasjonen.

Data integritet 
data kan ikke endres eller ødelegges under overføring, med vilje eller på annen måte, uten å bli oppdaget.

Autentisering
viser at brukerne kommuniserer med den planlagte nettsiden. Den beskytter mot «man-i-midten-angrep»og bygger brukertillit, noe som omdanner andre forretningsmessige fordeler 

Tips til nøkkelord verktøy fra tips nummer 1. 

  • Ahrefs
  • Google Keyword planner
  • Google Search Console 
    • Hvilke sider dukker opp i SERPs og hva får klikk?
  • SEMRush